Zoeken
  • Silvia

Tompoes

Bijgewerkt: 18 jan 2019

Een kattencafé en speciaalzaak waar gasten jagers worden en de katten de baas zijn.


Ontwerpjaar: 2017 / 2018


Met mijn afstudeerproject aan de Academie kwamen mijn passie voor retail en hospitality design en mijn fascinatie voor mensen en dieren samen. Het aantal kattencafé's in Nederland steeg in rap tempo en bleek een ware trend te zijn. Overal zag je katten en kat-referenties. Ik besloot me in dit fenomeen te verdiepen en kwam er achter dat binnen het concept veel ruimte was voor verbreding. Een café dat thuis biedt aan asielkatten, maar dit maar heel summier belicht en benut.Locatie

Naast een uitgangspunt voor de functie, moesten mijn opdrachtgever en ik op zoek naar een locatie. Ook dit hebben we dichtbij gezocht en wel in de Drentse hoofdstad Assen. Niet omdat dit nou zo'n 'sexy' stukje Nederland is, maar omdat ook hier potentie is. In de beginfase van dit project deed de provincie een mislukte poging zicht te profileren als 'Regenboogprovincie'. Iets waar ook de inwoners, in alle eerlijkheid, van op keken. De provincie wil zijn imago verbeteren, maar speelt niet in op zijn eigen sterktes. Een van die sterktes kon, naar onze mening, zijn dat het een provincie vol boeren en dierenliefhebbers is en tevens de enige provincie van Nederland die maar één asiel heeft. Een asiel waarbij, zo blijkt uit gesprekken, de vraag soms het aanbod overschrijd. Hiermee ontstond het idee om de provincie te profileren als 'Dierenwelzijnsprovincie', met als pronkstuk in de hoofdstad het kattencafé 2.0.


Bedrijfsconcept

Het kattencafé 2.0 is een café en winkel in één, waar het overbrengen van kennis centraal staat. Het bedrijfsconcept promoot de adoptie van asieldieren door onder andere in het café een 'first hand experience' te kunnen bieden. Dit kan helpen de vooroordelen over asieldieren weg te nemen. Daarnaast kan het interieur een middel zijn, om mensen mee te nemen in de belevingswereld van de katten, waardoor men het dier beter begrijpt. Waar adoptie stap één is, is het dier goed verzorgen ten slotte stap twee. De toevoeging van de winkel is er om, naast kennis, ook de producten te kunnen leveren om die kennis in de praktijk te brengen. Uiteraard gaat het dan om producten die echt goed voor het dier zijn, maar ook voor het mileu.


Van bedrijfsconcept naar Interieurconcept

Dit alles moest samen komen in een bijzonder en intelligent interieur en dat betekende dat er ook een bijzonder concept als onderlegger moest gelden. Na gesprekken met kattengedragsdeskundigen kwam de term Antropomorfisme veel naar voren. Antropomorfisme omschrijft de neiging om menselijke emoties en waardeoordelen te projecteren op niet menselijke wezens, zoals in dit geval katten. Het interieur voor Tompoes moet hier een tegenhanger op zijn en dus heb ik de term: 'Catus Morfisme' in het leven geroepen. Het interieur voor Tompoes kattencafé en shop projecteert kattengedrag op haar gasten.


Cafézone V1

Interieuruitwerking

Voor de vormgeving van het interieur zijn een aantal basisuitgangspunten geformuleerd. Zo is de huisstijl van Tompoes leidend in kleur, vorm en sfeer. Daarnaast zijn referenties vanuit de natuurlijke omgeving van katachtigen, maar ook uit de huiselijke situaties, belangrijk. Donker groen en roze zorgen voor harde, cartoonachtige contrasten en het interieur manipuleert de lichaamstaal van de gasten tot katachtige bewegingen. Er is weinig verlichting, want katten oriënteren zich beter in het donker en ook de zintuigen van de gasten worden bij verminderd zicht beter geprikkeld. Organische vormen faciliteren in zitgelegenheden en aan het plafond hangen speeltjes, menukaarten, en glazen bollen met producten uit de winkel. De wanden zijn bekleed met roze vacht en overal klinken geluiden van prooidieren. De gasten bukken, klimmen en hangen in het café rond, op zoek naar hun prooi of herstellend van de jacht.

Lengte doorsnede

cafézone BG

Lengte doorsnede 2

Overzichtsplattegronden

17 keer bekeken
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now